top of page

Yunan Lezzetleri: Atina'da Ne Yemeli Ne İçmeli?


Yunan mutfağı.
Yunan Mutfağı

Beş senedir Atina’da yaşayan biri olarak, şehrin yeme-içme kültüründen bu kadar etkileneceğimi hiç düşünmezdim. Özellikle sokak lezzetleri ve taverna kültürleri tek kelime ile muhteşem. Ayrıca Yunanlar kahveye bayılıyorlar! Sokaklarda adım başı kahveci görmekle kalmayıp kahve kokuları ile büyülenebilirsiniz.


Beş senelik Atina yolculuğumla birlikte bu şehrin turistik yerlerinden ziyade tamamen lokal lezzetlerini sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Gelin, bu şehrin lokal lezzetlerine beraber göz atalım:


Sokak Lezzetleri


1) Souvlaki ve Gyros


Souvlaki, Yunanistan’ın olmazsa olmazı olan bir sokak lezzetidir ve kelime olarak “şiş üzerindeki et” anlamına gelir. Pita içinde cacıki, patates kızartması, soğan ve etle servis edilir. Ayrıca porsiyon ve tekli şiş olarak da tercih edilebilir. Et çeşidi olarak tavuk, dana ve domuz seçenekleri mevcuttur.


Gyros ise tamamen bizdeki döner olarak düşünülebilir. Aynı şekilde dana, tavuk ve domuz seçenekleri bulunmakta. Porsiyon veya pita içerisinde souvlakide olduğu gibi cacıki, patates kızartması ve soğan eklenir.



Peki en iyi souvlaki ve gyros nerede yenir?


O Thanasis: O Thanasis, gerek turistlerin gerek lokallerin uğrak noktası. Elbette bunun sebebi, şehir merkezi olan Monastiraki’de olmasından ve eşsiz lezzetinden dolayı. Mekân, 1964 yılından beri hizmet veriyor ve pita kebap souvlakisi ve yoğurtlu kebapları oldukça ünlü. Turistik olduğuna bakmayın, kebap souvlaki şu anda 3,60 euro, yani Atina standartlarında.


Souvlaki yemeği görseli.
Souvlaki
Gyros yemeği görseli.
Gyros

Souvlaki Kostas: Souvlaki Kostas, mükemmel souvlaki yapan yerlerden bir tanesi. Aynı şekilde şehir merkezi olan Monastiraki’de ve 1965’ten beri hizmet veriyor. Bu mekânın özelliği de tariflerini yıllardır değiştirmemiş olması. Genelde souvlakiye cacıki konurken, bu mekân değişik bir salça sosu kullanıyor. Şahsen benim favori mekanlarımdan biri. Mekân küçük olduğundan dolayı epey sıra beklemeniz olası ancak buna değer. Fiyat da oldukça uygun, 3,50 euro.



Kostas'ın Souvlaki yemeği.
Kostas'ın Souvlakisi

Kostas isimli dükkan.
Kostas

Lefteris O Politis: Bu mekân da Atina’ya gelindiğinde mutlaka gidilmesi gereken bir dükkân. Baharatlı ve özel soslu kebap souvlakileri ile öne çıkıyor ve fiyatlar oldukça uygun. O Kostas’ta olduğu gibi mekân küçük olduğu için sıra beklemeniz olası. Şehir merkezine kısa yürüme mesafesinde.


Lefteris O Politis'in Souvlakisi.
Lefteris O Politis'in Souvlakisi

2) Kahve


Yunanistan’da sokak lezzeti deyince akla kahve dükkânları gelir. Yunanlar için kahve oldukça önemli, hatta güne kahvesiz başlayamayanlardan.


Freddo Espresso ve Freddo Cappucino


Yunanistan’da her ne kadar frappenin yoğun olarak içildiği düşünülse de bu birkaç senedir geçerli değil. Halk daha çok freddo cappucino ve freddo espresso tüketiyor. Freddo aslında İtalyanca bir kelime ve soğuk anlamına geliyor. Freddo espresso ve freddo cappucinonun frappeden daha fazla tercih edilmesinin sebebi de frappe kadar çarpıntı yapmıyor oluşu ve frappeye göre daha sağlıklı oluşudur. Frappe Nescafe ile yapılırken, freddo espresso ve freddo cappucino espresso ile yapılır. Özellikle yaz aylarında 40-45 dereceyi bulan Atina’da bu içecekler kurtarıcı oluyor diyebilirim. 


Freddo Cappuccino ve Freddo Espresso görselleri.
Freddo Cappuccino ve Freddo Espresso

Yunan Kahvesi (Ellinikos Kafes)


Yunan kahvesi aslında bize hiç de uzak bir kahve değil. Bizim Türk kahvesiyle tamamen aynı, sadece isimler farklı. Yunanistan’da oldukça tercih edilen bir kahve olup Atina’ya geldiğinizde denemenizi öneririm.



Peki bu içecekler nerede içilmeli?


Wild Souls: Burası aslında bir vegan kafesi. Şehir merkezi olan Syntagma meydanına yakın ancak buna rağmen ara sokakta bulunduğu için fazla turistik değil ve fiyatları gayet uygun. Atmosferi dikkat çekici, bilgisayarınızı bile alıp çalışabileceğiniz bir mekân. Benim Atina’da denemiş olduğum en güzel freddoları yapıyor diyebilirim. Eğer freddo cappucino içecekseniz soya, badem, yulaf sütleri gibi seçenekleri mevcut. Ek olarak mekân kendi helvalarını yapıyor, kahve sipariş ettiğinizde de bir tanesini ikram ediyorlar. Mutlaka denemelisiniz.


Wild Souls kafesinin görseli.
Wild Souls

Kendi yapımları olan helva.
Kendi Yapımları Helva

Behold Theman: Bu mekân Exarchia’da bulunuyor. Exarchia için İstanbul’un Kadıköy’ü desek yanlış olmaz ancak tek farkı, Atina’nın anarşist mahallesi olması. Her yer grafiti ile dolu. Exarchia şehir merkezinden 1 km yürüme mesafesinde bulunuyor. Bu mekânın kahveleri oldukça yumuşak içimli; cappuccino, freddo espresso ve freddo cappuccinosunu mutlaka tatmalısınız. Ayrıca Yunanistan’ın lokal biralarını da burada deneyebilirsiniz. Fiyatları son derece uygun. Kahveleri 2,5-3 euro iken bira fiyatları 4-5 euro.


Behold Theman kafesine ait bir görsel.
Behold Theman

3) Hamur İşi ve Tatlılar


Yunanlar hamur işi konusunda oldukça başarılılar. Gittiğiniz pastanelerde bayat hamur işi bulmak oldukça zor diyebilirim. Damak tadı olarak da bizim mutfağımıza oldukça yakın.


Koulouri Thessalonikis (Susamlı Simit)


Bu bildiğiniz simit diyebiliriz ancak biraz daha pastane simidi tadında. Kahvaltı için tercih edebileceğiniz bir seçenek.


Bougatsa


Bu tatlı ve tuzlu olarak yapılan bir börek türüdür ancak en yaygını içi ince yufkalar arasına konulan kremalı irmik muhallebisi ile hazırlanandır. Üzerine bol miktarda pudra şekeri ve tarçın serpiştirilir. Tuzlu olanlarda ise peynir, ıspanak, kıyma gibi çeşitleri mevcuttur.


Tiropita ve Spanakopita


Tiropita feta peynirli, spanakopita ise ıspanaklı börektir. Şahsen benim en sevdiğim ve neredeyse işe gittiğim her sabah pastaneden alıp kahvaltımı ettiğim bir ürün. Bizim böreklere oldukça benziyor.


Koulourades: Burası Atina’nın her yerinde şubelerini bulabileceğiniz bir simitçi. Özelliği, dükkân kapanana kadar (genelde 13.00’da kapanıyor) sürekli koulouri (simit) yapmaları ve bunları en taze hâliyle yiyebilmeniz. Bazı şubelerinde camdan yapımını bile izleyebiliyorsunuz. Oldukça lokal bir yer ve turistler tarafından pek bilinmiyor. Simitlerin tanesi yaklaşık 80 cent. Kahvenizi de alarak bir sabah kahvaltısı yapabilirsiniz. Atina’ya geldiğinizde bu dükkânı mutlaka ziyaret etmelisiniz.


Koulourades.
Koulourades

Bütün bunlara ek olarak baklava da deneyebilirsiniz. Ancak 5 senede denemiş olduğum baklavalar, Türkiye’deki baklavaların yanından bile geçemedi. Yine de zevkler ve renkler tartışılmaz :) Denemek isterseniz pek çok fırında bulabilirsiniz.


Takis Bakery: Atina’ya gittiğinizde bu fırına gitmeden dönmeyin derim. Takis Bakery, Akropolis Müzesi’ne 3 dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor. Yukarıda bahsettiğim tüm hamur işi lezzetlerini burada deneyebilirsiniz.


Loukoumades


Adından da anlaşılacağı gibi loukoumades, bizim lokmadan farksız desek yalan olmaz. Bir ara Türkiye’de yaygın olduğu gibi mekânlarda sosunu kendiniz seçebiliyorsunuz. Çikolatalı, buenolu, vanilyalı, meyveli ve daha birçok seçenek mevcut. En güzelini tadabileceğiniz yer şehir merkezinde yer alan Lukumades isimli mekân.


Loukomades.
Loukomades

Tavernalar


Yunanistan denince akla ilk gelen şeylerden biri tavernadır. Gerek meze gerekse deniz ürünlerinin en taze hâlini birçok yerde bulabilirsiniz. İçecek olarak da ağırlıklı olarak ouzo, tsipouro, şarap ve bira tüketilir.


Türkiye’de bana en çok sorulan soru sirtaki öğrenip öğrenmediğim oldu ancak sirtaki bilinenin aksine geleneksel bir Yunan dansı değildir. Sirtaki, 1964 yılında çekilen ve Nikos Kazancakis’in kitabından uyarlanmış Zorba adlı film için özel oluşturulmuş bir dans türüdür. Yani Yunanlar sirtaki dansı yapmaz, dolayısıyla tavernalarda da karşınıza çıkmayacaktır.  Tabak kırılan mekânların hepsi de tamamen turistik mekânlardır. Lokal mekânlarda karşınıza çıkmaz. Sadece bazı mekânlarda Yunanların halay gibi bir dans ettiğini görebilirsiniz. Bunlar kalamatianos ve sirtos adı verilen halk danslarıdır. Hatta zeybekiko (bizdeki zeybek) dansını bile görmeniz mümkün.


Tavernalarda özellikle bouzouki eşliğinde canlı müzikler çalınır. Bouzouki’yi bağlama benzeri bir çalgı olarak düşünebilirsiniz.


Ut çalan bir adam fotoğrafı.
Canlı Müzik

Peki tavernalarda ne sipariş vermeli?


Meze olarak:

  • Tzatziki: Yoğurt, sarımsak ve salatalıkla hazırlanan bir meze çeşidi. Adı cacık gibi görünmesine rağmen daha çok haydariye benzer.

  • Tirokafteri: Acılı peynir ezmesi.

  • Dolmades: Bizdeki yaprak sarması.

  • Fava

  • Saganaki: Kızartılmış çıtır çıtır bir peynir, graviera peyniriyle yapılır.


Deniz ürünleri:

  • Kalamar

  • Karides

  • Karides Saganaki: Bu domates sosu ve kızartılmış peynir ile yapılan bir karidestir. Tadının güzelliğine diyecek yok. Mutlaka denenmeli.

  • Levrek

  • Çipura

  • Sardalya

  • Gavros (Hamsi)

  • Barbouni (Barbun)


İçecek olarak:

  • Ouzo: Yunanistan’ın rakısı diyebiliriz ama rakıdan tat olarak çok daha hafiftir. Hafif bir lezzet istiyorsanız Plomari ve Mini markalarını tercih edebilirsiniz. Eğer biraz daha rakı ayarında olsun isterseniz de Barbagianni sizin için doğru bir seçim olacaktır.

  • Tsipouro: Ouzoya kıyasla rakıya çok daha yakın olan bir alkoldür ve alkol oranı ouzoya göre yüksektir. Hatta Girit adasında adı “raki” olarak geçer. Saf üzüm posasından yapılır. Babatzim ve Idoniko Lazaridis mutlaka denemeniz gereken tsipourolar.

  • Rakomelo: Rakomelo özellikle Yunanistan’ı kış aylarında ziyaret edecekseniz mutlaka denemeniz gereken bir içki. Kelime anlamı olarak "raki" (Yunan rakısı) ve "meli" (bal) kelimelerinden gelir. Tsipouro veya raki, bal ve tarçının karıştırılmasıyla elde edilir. Tsipouro’yu ağır bulan ben bile bunu rahatlıkla içebiliyorum, oldukça kolay bir içimi var.

  • Mastika likörü: Sakız ağacı reçinesiyle yapılan bir likör, tadı inanılmaz lezzetli.

  • Şarap

  • Bira: Özellikle Mamos, Alfa ve Mythos biralarını denemelisiniz.

 

Peki hangi tavernaya gitmeliyim dediğinizi duyar gibiyim:


Seafood Antonia: Bu taverna, şehir merkezine metro ile 20 dakika uzaklıkta olan Kallithea semtinde yer alır, tamamen lokal bir tavernadır. Dolayısıyla menüleri bile Yunancadır, Google çeviri uygulaması ile sipariş verebilirsiniz ancak çalışanlar İngilizce biliyor. Bu mekânın bütün yiyecekleri çok lezzetli ve tazedir, yukarıda bahsettiğim ürünlerin hepsini burada bulabilir ve deneyebilirsiniz. Lokal olduğu için de fiyatları son derece uygun.


Seafood Antonia masası.
Seafood Antonia Masası

Akti: Burası Yunanistan’ın Pire şehrinde yer alıyor ancak Pire ile Atina’nın şehir merkezinden metro ile 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Denize sıfır bir konumda olan bu tavernada taptaze deniz ürünlerini deneyebilirsiniz.


Akti.
Akti

Tavern Klimataria: Eğer müzikli bir taverna arayışınız varsa (ki canlı müzik dinlemeden dönmeyin!) burası doğru adres. Şehir merkezi olan Monastiraki’de yer alıyor. Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız şart çünkü hem turistler hem Yunanlar burayı oldukça tercih ediyor. Fiyatı lokal yerlere kıyasla biraz daha pahalı olsa da yine de uygun diyebilirim. Atmosferi, canlı müziği ve yemekleri mükemmel.


Tavern Klimataria.
Tavern Klimataria

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Sarma Dergileri

Sosyal Medyada

Mucizelere Tanık Olabilirsiniz

  • Instagram
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter

Mucizelere İnan

Gerçek Olsunlar

Her alandan yazarların buluştuğu Mucize Dergi'de hikayeler, makaleler ve ilham dolu içeriklere göz atın. Kendi yazınızı payla

© 2025 by Mucize Dergi

Moda yayılır

Yolculuğumuza Siz de Dahil Olun!

Mucize Dergi’de her fikir değerli, her ses duyuluyor. Aramıza katılın ve bu yolculukta birlikte yürüyelim!

Aramıza Katıldığınız için Teşekkürler :)

bottom of page