COVID-19 İletişim Alanını Nasıl Etkiledi?
- Nisa İnce
- 17 Oca
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 5 Şub

COVID-19'un Üzerinden Tam 5 Yıl Geçti...
Bundan tam 5 yıl önce başlayan COVID-19 salgını, çoğumuzun hayatında öncesi ve sonrası olarak adlandırılabilecek bir dönem niteliği taşımaktadır. İnsanlık tarihinde Orta Çağ kadar büyük bir iz bıraktı desek yanlış söylemiş olmam. Açıkçası ben hayatımı, pandemi öncesi ve sonrası olarak iki zaman dilimine ayıranlardanım. Bir iletişimci olarak salgın döneminden sonra bugünlerde iletişimin geldiği noktayı daha net gözlemleyebiliyorum.
COVID-19 ile birlikte dijitalleşme daha da hız kazandı; uzaktan çalışma metodu yaygınlaştı, çevrimiçi eğitimler ve yenilikçi iletişim formları (örneğin sanal konserler, dijital sergiler ve çevrimiçi topluluklar) oluştu. Aslında bütün bunlar iletişim alanında insanlar için büyük kolaylıklar sağladı. Çevrim içi mecralar aracılığıyla neredeyse her bilgiye hızlıca ulaşabildiğimiz bir gerçekti ama bu süreçte bunun önemini çok daha iyi kavradık. Koca koca binalarda gerçekleştirilen etkinliklere, fiziki yapıların içine saatlerce hapsolmadan da elimizin altındaki bilgisayardan katılım sağlayabileceğimizi gördük.

COVID-19 Döneminin Zorlukları
Her ne kadar bütün bunlar hayatımızda kolaylık sağlasa da pek çok zorluğu beraberinde getirdi. Özellikle benim için ve tahmin ediyorum ki birçok kişi için bu zorluğun en büyükleri, duygusal ve sosyal yalıtım oldu. Fiziksel mesafenin artması, sosyal iletişim eksikliklerine ve yalnızlık hissine yol açtı. Dijital iletişim araçlarının aşırı kullanımı yüz yüze iletişimi azalttı ve sosyal bağlar zayıfladı. İnsan sosyal bir varlık, bu bilinen bir gerçek ancak bu süreç insanların ister istemez kendilerini toplumdan izole etmesine yol açtı. Hem fiziksel ve ruhsal sağlığımızın, hem de sosyalleşerek iletişim yetimizin güçlenmesine imkân sağlayan “birlikte olma, yan yana olma” arzusu gitgide zayıfladı. Aynı süreç, bilgi paylaşımı yapabilen kişi sayısındaki kontrolsüz artış yüzünden yanlış bilginin kalıcılık süresi ve yayılımını da hiç olmadığı kadar artırdı.
Virüsün ortaya çıktığı ilk dönemlerde yapabileceği etkinin ve doğuracağı sonuçların ne olduğunun pek bilinmemesi, insanların da panik hâlinde bilgi edinme arzusu, öne sürülen her bilginin teyit edilmeden popülerleşmesine zemin hazırladı. Dijital cihazlara erişimdeki eşitsizliği de unutmayalım tabii. Sosyal ağlara erişimimizi sağlayan cihazların kullanımının artması, herkesin bu cihazlara erişimi olduğu anlamına da gelmiyordu. Birçok kişi maddi yetersizliklerden dolayı bu süreçte bilgi edinme hakkından yararlanamadı. Çevrim içi eğitime mecbur kalınan dönemde, altyapıdaki yetersizlikler yüzünden internet ve bilgisayara erişimi olmayan köylerde çocuklar öğrenim haklarından ne yazık ki mahrum kaldı.
COVID-19 hayatımıza gireli 5 yıl oldu. Pandemi sonrası iletişim alanında yaşanan tüm gelişmeler bütünüyle değerlendirildiğinde gelinen nokta olumlu mu olumsuz mu, açıkçası çok kararsızım. Siz ne düşünüyorsunuz?
KAYNAKÇA:
Eğitimin Ekran Üzerinden Teknolojik Dönüşümünde Pandemi Dönemi’nin Etkisi. Erişim Adresi:
https://dergipark.org.tr/tr/pub/opus/issue/56333/777215 Erişim Tarihi: 06.12.2024
Pandemiyle Şekillenen İletişim Dünyası 8. Uluslararası İletişim Günleri’nde Masaya Yatırılıyor. Erişim Adresi:
https://uskudar.edu.tr/tr/icerik/6772/pandemiyle-sekillenen-iletisim-dunyasi-8-uluslararasi-iletisim-gunlerinde-masaya-yatiriliyor Erişim Tarihi: 06.12.2024
Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler Dergisi
Comments